divendres, 11 de setembre de 2009

Entre Carlsberg i Niels Bohr...

Fa uns tres cap de setmana vam anar a una festa d'estudiants a The Royal Library (Det Kongelige Bibliotek) of Kobenhavn, també coneguda com The Black Diamond. Un noi suec ens va comentar que es feia aquesta festa, i sense saber si podríem entrar o no, ens hi vam animar! Finalment vam entrar sense cap problema, sense pagar res, i sense que ningú ens preguntés si erem estudiants o no.

Per posar-vos en context, la Biblioteca Reial de Copenhagen és la biblioteca nacional de Dinamarca i la major i més important biblioteca d'Escandinàvia. Conté molts tresors històrics, pel fet que totes les obres que s'han imprès a Dinamarca des del segle XVII es dipositen allí.

La biblioteca es va fundar entorn del 1648 per Frederic III de Dinamarca que la va dotar amb una àmplia col·lecció d'obres europees. Va ser oberta al públic en 1793. En 1989 es va fusionar amb la prestigiosa Biblioteca Universitària. En 2005 s'anuncià la fusió amb la Biblioteca Nacional Danesa de Ciències i Medicina (actualment Biblioteca de la Facultat de Ciències Naturals i de la Salut). El nom oficial de l'organització a partir del 1 de gener del 2006 és Biblioteca Reial, Biblioteca Nacional de Dinamarca i de la Universitat de Copenhaguen.

Avui dia compta amb quatre seus: una a Fiolstræde, al centre de Copenhaguen, especialitzada en les ciències socials, una a Amager especialitzada en el camp de les humanitats, una a Nørrebro especialitzada en ciències naturals i de la salut; i la biblioteca principal a Slotsholmen d'abast general. L'antic edifici de Slotsholmen fou construït en 1906 i és una còpia de la capella del Palau de Carlemany de la Catedral d'Aquisgrà. En 1999, un nou edifici adjacent a l'anterior fou inagurat a Slotsholmen, conegut com el "Diamant Negre" (Den sorte diamant). El nom es deu a la seva cobertura de negre marbre i cristall. Alberga una sala de concerts, a més de la biblioteca.

Un cop coneguda una mica la història de la biblioteca, passaré a comentar lo curiosa i sorprenent que em va semblar la festa. Doncs per començar, el que em va sorprendre més de tot va ser precisament que es fés una festa d'estudiants allà, en aquell edifici tan increible! L'edifici és espectacular, i la situació alucinant! Al entrar ens vam trobar un hall immens, una barra a la dreta on es servia cervesa, martini, tot tipus de cocktails, i també champagne (llàstima que no fós cava) i a més cap a la dreta una terrassa exterior amb vistes al canal. Anaves avançant i et trovabes dues rampes mecaniques a l'esquerra per pujar amunt. Les plantes es comunicaven entre elles mitjançant una especie de ponts. La biblioteca quedava als laterals, en els ponts hi havia Dj's punxant i per les parets hi havia pantalles on es projectaven imatges audivisuals. Tot i que la música podia haver estat millor...només per estar en una biblioteca espectacular sense estar fent el que normalment fas en un biblioteca (com per exemple llegir alguna teoria de Niels Bohr...:)...), feia que aquell lloc encara fós molt més extraordinari del què ja era! Era increible veure tota la gent, sentada sobre una especie de pufs, al terra, en peus, ballant, amb les botelles de Calsberg per sobre d'escriptoris de vidre i fusta (ves a saber quins manucrits o llibres hi hauria en el interior),....el terra ple de botelles de cerveses i fins i tot enganxós de la cervessa que s'havia caigut pel terra.

Mentre estava allà pensava, com és que els hi han deixat fer en la biblioteca nacional? La gent encarregada de la biblioteca no tenia por que pugués passar algun incident o es trenqué alguna cosa? No ho sé...em semblava increible i sorprenent, però alhora per nosaltres era realment genial poder gaudir d'aquella festa en un escenari tan bonic com aquell!

3 comentaris:

Goblin77 ha dit...

EN un escenari bonic i culte!! De totes maneres la societat danesa (jo que tambe la estic patint i gaudint :) ) es una societat basada en la confianca. Poques restriccions, poca vigilancia i poca gent interessada en saltar-se les normes de conducta. Haurem de seguir atents a com es que funciona aixo!

Per cert un gran titol per un post molt interessant! ;)

Asimetrich ha dit...

Aquí si fessin una festa així acabaria la biblioteca cremada rotllo Fahrenheit 451.

El tema del terra enganxós... diria que no ho he viscut mai jejeje.

Laura ha dit...

ei Lídia, vec que tb hi ha parties per Kobenhavn, ;) jeje. El teu post m'ha recordat a una festa que vaig anar a la facultat d'Arquitectura d'Innsbruck, el hall de la uni es va convertir a una espècie de discoteca on les parets estaven covertes de Leds on tb hi recorria cervesa però enlloc de llegir teories quàntiques de Bohr podies contemplar maquetes d'edificis.
VISCA ST. TECLA !!!